„Adevărul de Seară“ îl caută în istorie pe primarul care a știut cel mai bine să-și facă treaba. De la generalul Barbu Vlădoianu, ajuns în fotoliul de edil-șef la 1 august 1864, până la chirurgul Sorin Oprescu, prin această funcție s-au perindat 81 de politicieni cu meserii dintre cele mai variate: de la strungari la academicieni, scriitori, militari de carieră, medici sau juriști.
Doar 12 dintre ei au reușit să obțină de două ori mandatul de primar, și anume Barbu Vlădoianu, Gheorghe Gr. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Nicolae Filipescu, Constantin F. Robescu, Procopie I. Dumitrescu, Emil Petrescu, Gh. Gheorghian, I. Costinescu, Victor Dombrovski, Viorel Lis și Traian Băsescu.
Timp de o lună, reporterii „Adevărul de Seară“ vi-i vor prezenta, în cadrul serialul POVEȘTI DE BUCUREȘTI, pe primarii Capitalei care au lăsat în urmă cele mai multe proiecte finalizate. În tot acest timp, vă invităm să ne lăsați comentarii sau să trimiteți mailuri la adresa bucuresti@adevarul.ro cu motivele pentru care considerați că unul sau altul dintre ei merită să fie reținut drept “cel mai bun primar de București”.
LISTA PRIMARILOR BUCUREȘTIULUI:
1. Generalul Barbu Vlădoianu: (1) 1 august 1864 – octombrie 1865
A fost primul primar al Bucureştiului. A avut două mandate, iar în timpul administraţiei sale s-a construit Podul Mogoşoaia, s-a creat Oficiul de Stare Civilă, a început construcţia primei linii ferate din România – Bucureşti – Giurgiu şi s-a dat în funcţiune prima linie de tramvai trasă de cai.
Tot el a decis ca morile de apă de pe râul Dâmboviţa să fie desfiinţate şi a fost proiectat un sistem de canalizare a râului pentru a împiedica inundaţiile. A organizat și primul corp de pietrari în vederea pietruirii străzilor Bucureştiului.
CiteșteAICI un articol despre realizările primului primar de București.
2. Constantin Iliescu: noiembri