Luni a intrat în vigoare în Franţa controversata lege privind interzicerea vălului islamic integral, aşa-numita burqa sau nicab. Pentru a fi cât se poate de eficient, legislatorul francez a ales să formuleze textul represiv de o manieră foarte largă şi vagă: "Nimeni nu are voie în spaţiul public să poarte o ţinută care urmăreşte disimularea feţei". Simplu în teorie, legea riscă să se complice odată ce va fi vorba să fie aplicată pe teren.
Luni a intrat în vigoare în Franţa controversata lege privind interzicerea vălului islamic integral, aşa-numita burqa sau nicab. O intrare în vigoare însoţită de un inevitabil tapaj mediatic. Încercând să manifesteze împotriva noii legi în faţa catedralei Notre-Dame din Paris mai multe femei au fost interpelate de poliţie, pe motiv că manifestaţia nu era autorizată. În opinia protestatarelor, a purta sau nu burqa este alegerea femeii, nu-i de competenţa legiuitorului. Mai multe asociaţii de apărare a drepturilor omului dar şi Consiliul Europei au estimat că acest text legislativ, votat acum 6 luni contravine libertăţii de expresie şi celei de religie.
Formarea funcţionarilor şi informarea publicului au fost insuficiente, recunosc mai toţi analiştii. Pentru a fi cât se poate de eficient, legislatorul francez a ales să formuleze textul represiv de o manieră foarte largă şi vagă: "Nimeni nu are voie în spaţiul public să poarte o ţinută care urmăreşte disimularea feţei". Simplu în teorie, legea riscă să se complice odată ce va fi vorba să fie aplicată pe teren. În primele şase luni de aplicare, adică de la 11 octombrie şi până acum, poliţiştii au fost rugaţi să nu dea amenda de rigoare: 150 de euro.
S-a insistat pe o perioadă de "pedagogie". Intrarea concretă în vigoare a textului pare însă destul de improvizată. Până zilele trecute, mai multe primării ale unor oraşe în care se află puternice minorităţi musulmane