Potrivit FMI, Turcia va înregistra, în acest an, cea mai rapidă creştere economică din rândul statelor emergente din Europa. Polonia, singurul stat UE care nu a intrat în recesiune, îşi va păstra ritmul solid de creştere înregistrat şi anul trecut. România, pe de altă parte, va marca cel mai slab avans, de 1,5%, echivalentul unei stagnări economice.
Potrivit raportului World Economic Outlook, prezentat luni la sediul Fondului Monetar Internaţional (FMI), statele emergente din Europa vor recupera destul de rapid din punct de vedere economic.
Turcia, unde cererea internă robustă şi creşterea rapidă a creditării aduc activitatea economică peste ritmul mediu marcat la nivelul întregii regiuni, va avea cea mai bună performanţă. În Polonia, creşterea este de aşteptat să rămână solidă, la aproximativ 3,8% în acest an, pe măsură ce profitabilitatea companiilor creşte, la fel şi absorbţia fondurilor UE.
„Recuperarea economică este de aşteptat să rămână slabă în unele economii care au experimentat creşteri economice nesustenabile", se arată în raportul FMI, şi aici este pomenită România.
Economiile statelor emergente din Europa vor înregistra declinuri ale balanţei comerciale - se mai arată în documentul Fondului - „reflectând dependenţa crescută a acestora de importurile de bunuri".
Cu toate acestea, România va înregistra o deteriorare mult mai puţin accentuată faţă de restul statelor din regiune. Ungaria va înregistra cel mai mic declin, în condiţiile în care balanţă negativă va fi echilibrată de produsele alimentare.
Potrivit FMI, România va încheia acest an cu o medie anuală a inflaţiei de 6,1%, faţă de Polonia şi Ungaria, care vor marca un nivel mediu de 4,1%, şi Bulgaria - 4,8%.
Pentru 2012, economia românească este de aşteptat să crească însă într-un ritm mult mai accelerat, de 4,4%, fiind aşteptată cea mai bună performanţă după