Compania de exploatare a cuprului din Munţii Apuseni, “Cuprumin” Abrud, urmează să fie scoasă la vânzare prin licitaţie, în condiţiile în care, în ultimele 10 luni a reuşit să treacă de la pierderi de 2,5 milioane lei, la un profit de 1,7 milooane lei. Trendul ascendent al cifrei de afaceri al companiei este dat de creşterea semnificativă a preţului tonei de cupru, care, la bursă, a atins şi 10.000 de dolari, în ultimii doi ani.
Până la această dată, companiile Barrick Gold Corp din Canada și Minerals & Metals Group Australia au înaintat scrisori de intenție prin care au arătat că sunt interesate de achiziționarea “Cuprumin”. Anunțul de licitație va fi făcut public, probabil, în cursul lunii mai. “Cuprumin” deține rezerve de 900.000 tone de cupru, ceea ce reprezintă circa 60% din rezerva de cupru a României.
“Cuprumin” Abrud este la mare căutare, după ce a reuşit să obţină cifre pozitive, datorită evoluţiei pieţei cuprului la nivel mondial. Rezerva de metal roşu pe care o administrează compania a fost estimată la aproximativ 5 miliarde de euro, luând în considerare faptul că preţul tonei de cupru a ajuns la 10.000 de dolari, în urma cererii de pe piaţa chineză. Din aceasta, “Cuprumin” obține în jur de 2.000 dolari/tonă și reprezintă concentrația de cupru din minereul exploatat, estimată la circa 20%/tonă.
În acest context, “Cuprumin” Abrud a ajuns la o cifră de afaceri de 27 milioane de euro şi profit de 4 milioane de euro, comercializând 5.000 de tone de cupru, doar anul trecut. Situaţia companiei s-a îmbunătăţit după o perioadă dificilă, în care statul a încercat de mai multe ori să o privatizeze, fără vreun succes.
Având în administrare exploatarea de cupru de la Roşia Poieni, compania a avut probleme în susţinerea cheltuielilor de ecologizare şi neutralizare ale zonei, după ce, în 2009, societatea „Energomineral”, care era responsab