Imaginile dezolante pe care le-a întâlnit în unele locuri în care a ajuns au făcut-o să realizeze că „ţara este la pământ“. În ciuda experienţelor neplăcute, Toni Dohotariu crede că românii vor găsi întotdeauna motive pentru a spune „România, te iubesc!“.
„Adevărul": Povesteşte care a fost reportajul care te-a marcat in cadrul emisiunii si de ce?
Toni Dohotariu: Toate mi-au rămas la inimă pentru că am pus suflet mult la fiecare. Am făcut un reportaj în Delta Dunării cu tăietorii de stuf, de pildă. Stăteau în apa până la brâu, o zi întreagă, şi tăiau stuful cu cosorul. Munceau mai rău ca puşcăriaşii. Erau plătiţi mizerabil. Ca imagine şi conţinut, reportajul este notabil.
Cu ce evenimente dificile te-ai confruntat în timpul documentării?
Fără o documentare temeinică, fără să ai ansamblul poveştii şi imaginea din avion, lucrezi mult mai greu şi mai haotic. Documentarea este primul pas dar şi cel mai important. Mi s-a întâmplat de multe ori să aştept dupa oficiali, să aştept un răspuns, o poziţie oficială, să fiu plimbată şi dusă cu vorba. Însă trebuie să rămâi imperturbabil ca să poţi să mergi înainte, să nu le pui la inimă.
Cât timp acorzi pentru documentarea unui reportaj de o oră?
Cam trei-patru zile. Fiind vorba de un reportaj mare care trebuie să se susţină impecabil trebuie să ştii exact ce ai de făcut, unde te duci, cu cine vorbeşti, ce vrei să arăţi şi, mai ales, ce vrei să spui.
Să lucrezi pentru o emisiune de anchete înseamnă multă muncă. Ce ai fost nevoită să sacrifici pentru meseria ta?
Da, lucrezi în neştire. Eu mereu îmi fac gânduri, sunt stresată, nu reuşesc să mă detaşez de subiect când lucrez la el, când sunt în deplasare nici nu prea pot să dorm noaptea. Ştiu cum aş vrea să-mi iasă materialul dar niciodată nu mi-a ieşit chiar ca în visele mele. Eu vreau să fie sclipitor, să am toate elementele dar n