Deşi ar fi trebuit să fie un document care să fie acceptat şi asumat de Consiliul Superior al Magistraturii şi de Ministerul Justiţiei, ultimul Raport privind starea justiţiei a creat un conflict deschis între cele două structuri. Documentul, elaborat de către C.S.M., relevă un sistem judiciar afectat din plin de subfinanţare şi o creştere accelerată a numărului de dosare instrumentate. Acelaşi raport arată că o serie de instanţe din Timiş sunt sufocate de un număr în creştere de dosare, dar tind şi să se încadreze în topul judecătoriilor, tribunalelor sau curţilor de apel cu cele mai multe plângeri legate de abuzuri ale judecătorilor sau procurorilor.
Raportul discordiei
Prezentat la sfârşitul săptămânii trecute de către Consiliul Superior al Magistraturii, Raportul privind starea justiţiei din România a stârnit o reacţie suprinzătoare din partea Ministerului Justiţiei, ai cărui reprezentanţi au precizat că nu îşi însuşesc concluziile documentului. A urmat un schimb de replici deloc amiabil, purtat prin intermediul birourilor de presă ale celor două instituţii.
Observatorii acestui conflict apărut între structurile de vârf ale sistemului Justiţiei au susţinut că o parte dintre concluziile respectivului raport sunt de vină pentru divergenţele de opinii între Ministerul Justiţiei şi C.S.M.
Cea mai dură concluzie a respectivului document era aceea că fondurile bugetare alocate de la bugetul de stat Ministerului Justiţiei sunt îndreptate către instanţele judecătoreşti în proporţie de doar 50%, restul finanţând aparatul propriu şi celelalte instituţii subordonate financiar.
Totodată, raportul relevă faptul că în 2010 s-a înregistrat cea mai mică alocare a resurselor materiale pentru cheltuielile propriu-zise de funcţionare a instanţelor, atât în ceea ce priveşte întreţinerea, cât şi sup