Considerata cea mai digestiva leguminoasa, datorita fibrelor vegetale din componenta sa, lintea este folosita tot mai mult in alimentatie. Are o valoare nutritiva ridicata (proteine, glucide sanatoase), ca sa nu mai vorbim de continutul bogat de minerale.
De aceea, consumarea ei, mai ales in combinatie cu alte legume, reprezinta o extraordinara metoda de imbunatatire a sanatatii organismului nostru.
Va propunem, ca tot ne aflam in post, o supa de linte, foarte sanatoasa, cu un continut variat de legume. Dupa gust, puteti creste cantitatea unei anumite legume. Aceasta reteta se bazeaza pe multa telina, marar si anason, scrie La Cuillere.
Prepararea ingredientelor dureaza 30 de minute, iar gatirea supei, inca 45. Reteta este originara din Grecia, poate si pentru faptul ca anasonul, cu gust dulce, picant, aromat, amestecat printre celelalte condimente, a fost cunoscut de poporul elen, inca de acum 3.000 de ani.
Care sunt totusi produsele si cantitatile necesare (pentru 10-12 persoane):
-200 g. de linte;
-o telina;
-3 morcovi;
-un cartof;
-verdeturi (marar, fenicul comun, patrunjel) cat mai multe, dupa gust;
-3 linguri ulei de masline;
-3 cepe;
-10 legaturi ceapa verde;
-3 catei de usturoi;
-un dovlecel;
-5 rosii uscate;
-rosii conservate (o cutie mare sau un borcan, de preferat sa fie bucati), vara proaspete;
-o lingurita de bulion (foarte concentrat), chimen, sare, piper, dupa gust, apa.
Prepararea
Se pune lintea in apa, pentru a fierbe, timp de 5 minute. Se scurge, dupa care este lasata deoparte. Intr-o cratita mare (foto), se "astern" legumele: telina, morcovul, ceapa (taiata in rondele), cartoful si dovlecelul, taiati in cubulete.
Continuati cu verdeata tocata, uleiul de masline, nu uitati usturoiul si