Două femei cu faţa acoperită au fost interpelate de poliţie în timpul unui protest faţă de legea care interzice însemnele religioase în public în Franţa.
“Nu a fost vorba de aplicarea legii de interzicere a însemnelor religioase, ci de o manifestaţie fără autorizaţie”, a explicat intervenţia agenţilor Alexis Marsan, comisar de ordine publică, citat de Le Figaro.
Potrivit comisarului, două femei cu faţa acoperită de niqab (vălul islamic, una cu costum tradiţional dar fără a avea faţa acoperită şi un agitator care a chemat la mitingul de protest din faţa Catedralei Notre Dame au fost interpelaţi.
“Am fi vrut să ni se facă proces verbal pentru portul vălului”, a declarat Raşid Nekkaz, care face parte dintr-o asociaţie pentru drepturile musulmanilor.
Cele patru persoane au fost conduse la comisariat.
Luni 11 aprilie, în Franţa a intrat în vigoare controversata lege care interzice portul însemnelor religioase în public. Aceasta se adaugă mai vechiului act normativ privind însemnele religioase în şcoli, care datează din 2004.
Acesta interzice expres:
- vălul în toate formele sale (hidjab, tchador, khimâr)
- kippa (tichia evreiască)
- crucile creştine (catolice, ortodoxe) mari (cine stabileşte mărimea legală?!?! – n.r.)
- turbanul (dastaar, cu care musulmanii siks îşi acoperă capul)
- bandana, dacă e revendicată ca semn religios (!?) şi acoperă capul
Pe cine priveşte legea
Subiecte ale legii sunt toţi elevii şcolilor publice, chiar majori, tot personalul didactic, dar şi părinţii care îi însoţesc pe copii.
Unde se aplică interdicţiile
Şcoli, colegii şi licee publice şi anexele lor unde se desfăşoară activităţi şcolare (de exemplu, sălile de sport).
Legea se aplică în Franţa şi în colonii, mai puţin Polinezia.
Sancţiuni
Pot merge până