Italia creează controverse în Spaţiul Schengen prin reglementarea imigraţiei tunisiene. Problema ar putea găsi o soluţie la întâlnirea de luni, 11 aprilie, de la Luxemburg a miniştrilor europeni de Interne.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Cei aproximativ 25 de mii de imigranţi tunisieni debarcaţi în Lampedusa de la începutul anului au de patru zile statut de refugiaţi. Acesta le acordă dreptul de călătorie în tot Spaţiul Schengen, ceea ce duce la o nervozitate a vecinelor Italiei.
Franţa a anunţat la început că va reintroduce controale la frontiere, dar în cele din urmă măsura nu va fi luată.
Italia care a cerut în mod repetat şi în van ajutorul celorlaltor state membre ale UE se regăseşte de fapt singură în faţa fluxului masiv de imigraţie adus de conflictele aflate în curs în Africa de Nord.
Franţa spune că în nici un caz Italia nu este singură, întrucât paza frontierelor sudice este efectuată de mai multe state ce cooperează prin acordul Schengen.
Germania, mai directă spune însă că gestiunea imigranţilor deja ajunşi în Italia priveşte doar acest stat.
În acest climat de neîncredere reciprocă se derulează luni la Luxemburg reuniunea miniştrilor europeni de Interne, menită să aducă o soluţie problemei.
De fapt, toată lumea arată cu degetul acum proasta gestiune a politicii de azil şi imigraţie, care îi aparţine de fapt Comisiei Europene.
Fără o orientare clară venită de la Bruxelles, fiecare stat membru face ce poate. Acest lucru are consecinţe nedorite în tot Spaţiul Schengen şi doar Bruxelles-ul este de vină, spun diferiţi oficiali europeni, care-şi păstrează anonimatul. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Italia creează controverse în Spaţiul Schengen prin reglementarea imigraţiei tunisiene. Problema ar putea găsi o soluţie la întâlnirea de luni, 11 aprilie, de la Luxemburg a miniştr