Preţul barilului de petrol a trecut de 124 de dolari pe bursele externe în condiţiile în care tensiunile din lumea arabă se acutizează. În România, Petrom şi Rompetrol au deja pe piaţă benzină la 6 lei pe litru (1,5 euro).
Prognozele nu sunt optimiste nici pe termen lung, un raport al Fondului Monetar Internaţional publicat la sfârşitul săptămânii trecute arătând că economia globală intră într-o perioadă în care petrolul va fi tot mai greu de găsit, marcată de noi creşteri ale preţurilor.
Estimările FMI nu sunt unice. Analiştii de la Erste au spus recent că barilul de petrol poate ajunge anul acesta la 150 de dolari, iar pragul de 200 de dolari nu este exclus dacă şi Arabia Saudită, al doilea producător global de petrol, va fi cuprinsă de febra revoltelor.
Barilul Brent s-a scumpit cu 3,5% vineri şi cu 49% într-un an.
Între timp, violenţele continuă în Libia, ţară aflată în top 20 producători de petrol la nivel mondial.
Sâmbătă, în Siria au fost ucise 28 de persoane după ce forţele de ordine au deschis focul asupra manifestanţilor, iar sute de egipteni continuă să protesteze la Cairo împotriva şefului instituţiei militare care conduce ţara după înlăturarea lui Hosni Mubarak.
Toate aceste evenimente internaţionale şi-au pus amprenta şi asupra preţului local al benzinei.
Statisticile europene arată că petroliştii din România se numără printre cei mai grăbiţi când vine vorba de aplicat creşteri de preţ, piaţa locală situându-se pe una dintre primele zece poziţii în topul european al scumpirilor la pompă în perioada 03.01.2011 - 04.04.2011. Astfel, benzina din România s-a scumpit mai mult decât cea din Austria, Italia, Polonia sau Bulgaria, ţări mai sărace în resurse comparativ cu piaţa locală, care îşi asigură circa jumătate din necesarul de petrol din producţia proprie.
"Noi nu mai controlăm Petrom. Acesta este