Pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei nuleare avariate de la Fukushima, guvernul japonez a trasat o linie de marcaţie, zona devenind un loc sumbru, după dezastrul ce a avut loc pe 11 martie. Săptămâna trecută, poliţia japoneză şi trupe militare americane au început inspectarea zonei.
Doi jurnalişti japonezi - Tetsuo Jimbo, fondator al unui canal de televiziune online, Video News Network, şi un coleg de-al său - s-au încumetat să meargă în locul uitat de oameni, duminică, nu înainte de a consulta un expert în radiaţii cu privire la gradul de expunere. Sfătuiţi să nu petreacă mai mult de două ore în zonă, cei doi, au pornit la drum înarmaţi o singură unealtă de protecţie împotriva radiaţiilor - o mască de faţă, potrivit unui blog al Wall Street Journal.
Cei doi recunosc că au fost în oarecare măsură "terifiaţi" de peisajul sumbru ce li s-a arătat - grămezi mari de maşini strivite şi resturi, ceilalţi vizitatori fiind protejaţi de costume anti-iradiere şi măşti de gaze.
În interiorul maşinii se auzea tare şi neîncetat sunetul contorului Geiger. Scenele variază de la liniştea deplină, asociată cu păşunatul vacilor, la tulburătoarele drumuri rupte de forţa devastatorului cutremur, şi de-a dreptul strania parte cu sate în cea mai mare parte neatinse de dezastru, dar lipsite de orice urmă de viaţă umană.
"A fost ciudat" a declarat Jimbo, exprimându-şi surprinderea faţă de cât de pustie era zona. Câţiva câini vagabonzi, aparent în stare bună de sănătate şi curioşi în faţa vizitatorilor, erau singurele semne de viaţă, în afara vacilor ce etalau o privire uşor speriată. Electricitate nu mai exista, semafoarele şi siglele magazinelor fiind lăsate în întuneric.
În pofida ordinului guvernului Japoniei de evacuare a zonei, cei doi susţin că le-a fost relativ uşor să pătrundă acolo, existând doar un punct de control , la vreo 30 de kilo