Urmărirea peste graniţă a celor acuzaţi de infracţiuni minore în ţările Uniunii Europene riscă să afecteze credibilitatea mandatului european de arestare. Avertizarea vine de la comisarul european pentru justiţie în contextul în care un raport aratã cã imigranţii provenind din blocul comunitar comit 500 de infracţiuni săptămânal în Marea Britanie.
Peste 54.000 de cetăţeni europeni au fost condamnaţi în Marea Britanie în ultimii doi ani, inclusiv pentru crime. Datele statistice aratã cã cele mai multe infracţiuni au fost comise de polonezi şi români. Cifrele publicate de ediţia online a Daily Telegraph mai aratã cã infracţiunile comise de străini în Marea Britanie practic s-au dublat în ultimii doi ani.
În acest context apare avertismentul comisarului european pentru Justiţie. Viviane Reding a declarat cã urmărirea peste graniţă a celor acuzaţi de infracţiuni minore în ţările Uniunii Europene riscă să afecteze credibilitatea mandatului european de arestare.
Introdus în ianuarie 2004, ca măsură de accelerare a extrădării între statele Uniunii, acest mandat a fost criticat de Fair Trials International, pentru că permite "încălcarea disproporţionată a drepturilor de bază".
Într-un raport al Comisiei Europene publicat recent, comisarul european pentru Justiţie a declarat cã “mandatul european de arestare este un instrument important pentru prinderea infractorilor, dar statele membre trebuie să se asigure că este utilizat corect. Mandatele nu ar trebui eliberate mecanic sau automat.
Raportul Comisiei Europene aratã cã înainte de introducerea mandatului, extrădarea dura, în medie, un an, după introducerea acestuia perioada fiind redusă la 16 zile, atunci când suspectul este de acord să se predea, şi la 48 de zile, când nu este de acord.
Între 2005 şi 2009 au fost eliberate, potrivit raportului, 55.000 de astfel de mandate. Andreea P