În doar trei ani, numărul ipotecilor executate (ultimul pas înainte de confiscarea unui imobil pentru neplată) s-a înmulţit de aproape patru ori, ajungându-se la 93.622 de locuinţe în 2010, conform datelor Consiliului General al Puterii Judiciare. "Majoritatea acestora provin de la cetăţeni străini", susţin surse din Asociaţia Afectaţilor de Confiscări şi Licitaţii (AFES), precum şi din diverse organisme care au lucrat cu imigranţi în perioada de "boom" economic, scrie ABC.
"Când soseşte momentul definitiv al lansării, pleacă în ţările de origine", explică AFES, care avertizează familiile care recurg la această metodă de a scăpa de datoriile către bănci că "nu este o soluţie pe termen lung".
"Din punct de vedere juridic, băncile pot urmări clienţii oriunde s-ar afla"
Pentru că, dacă există o rezoluţie judiciară în vigoare, banca sau casa de economii "are o acţiune personală care îi este recunoscută de dreptul spaniol, indiferent că vă aflaţi aici sau în altă ţară", susţin sursele juridice consultate. Asta înseamnă că, din punct de vedere juridic, băncile îşi pot urmări clienţii oriunde s-ar afla.
Regulamentul privind Competenţa, Recunoaşterea şi Executarea Rezoluţiilor Judiciare permite ca o sentinţă dictată în Spania să fie recunoscută şi în România sau Ecuador, de exemplu. Este adevărat, trebuie aşteptat ca şi justiţia din aceste ţări să recunoască sentinţa spaniolă, "ţinând cont de ce spune convenţia cu fiecare din aceste ţări", susţin aceleaşi surse judiciare.
Citeşte pe adevarul.es ce spun băncile spaniole despre imigranţii care fug de plata datoriilor restante la creditele ipotecare şi cum pot fi aceştia urmăriţi legal în străinătate.