Generalii filosovietici plănuiau ca Nicolae Ceauşescu să fie asasinat după modelul John Fitzgerald Kennedy. Momentul ales: festivităţile de la 23 August. Radu Nicolae, căpitan de rangul I, a încercat să creeze o echipă de comando pe care să o trimită în URSS, la antrenament. Reveniţi în ţară, luptătorii ar fi trebuit să-l execute pe Ceauşescu.
În episodul de ieri v-am prezentat modul în care grupul comuniştilor prosovietici căzuţi în dizgraţia lui Ceauşescu (Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Nicolae Militaru, Radu Nicolae) a creat o masă de manevră din câţiva muncitori constănţeni (croitorul Gheorghe Chiricescu, barmanul Ioan Oprea şi cojocarul Nicolae Alexe). În jocul complotului au intrat şi familiile acestora. Miza era debarcarea cu orice preţ a lui Nicolae Ceauşescu. Grupul generalilor complotişti insista pe o idee: „Avem nevoie de bani pentru a da lovitura de stat". Iar banii au venit de la muncitorii constănţeni.
Filiera armelor din Turcia
Savian Chiricescu, fiul lui Gheorghe Chiricescu, ne-a povestit: „S-au strâns bani de armament. Rolul nostru era rolul prostului. Noi dădeam banii, ei făceau lovitura de stat. Nicolae Alexe a pierdut o casă. Avea casă în centrul Constanţei, cu trei niveluri. Tata i-a dat 160.000 de lei lui Radu Nicolae ca să cumpere arme şi să-l împuşte pe Ceauşescu. Planul era ca la parada de 23 August să schimbe garda, să bage oameni de-ai lor şi să-l împuşte pe Ceauşescu. S-au dat sume de bani fără chitanţă, normal. Radu Nicolae lua cu diplomatul. Ca să vrem banii înapoi... n-aveam nicio dovadă".
„Am dat 60.000 de lei, bani buni pe vremea aceea, puteai să-ţi cumperi o Dacie, dar nu am primit nimic de la Iliescu şi Măgureanu. Ei nu erau interesaţi de soarta poporului, ci de putere, de fotoliile unui guvern neocomunist. Bravo, tov. Iliescu! Cum rămâne cu democraţia de tip suedez? Rânjetul lui îl simt ca pe