Specialiştii de la Centrul American de Geologie şi Seismologie au revizuit magnitudinea la 6,6 grade. Agenţia Japoneză de Meteorologie a emis o alertă de tsunami, pe care a anulat-o ulterior. Un nou cutremur, de 5,9 grade, a lovit regiunea Ibaraki la ora locală 20:45 (14:45, ora României).
Primul seism s-a produs la o adâncime de 49 de kilometri (inţial a fost estimat la 10 kilometri), având epicentrul în estul ţării, la circa 160 de kilometri de capitala Tokio, potrivit USGS. Mişcarea seismică a fost urmată de mai multe replici între 4 şi 6 grade.
Mai multe incendii au izbucnit în zona de nord-est a arhipelagului, iar localitatea Iwaki a fost afectată şi de o alunecare de teren. Patru persoane au fost prinse sub pământ, potrivit unui oficial guvernamental citat de presa japoneză.
Vezi aici o relatare din Japonia, pentru CNN
Potrivit agenţiei Kyodo, cutremurul a zguduit estul şi nord-estul ţării.
Centrala nucleară de la Ibaraki, apropiată de epicentru, nu este afectată, potrivit aceleiaşi surse. Muncitorii de la centrala Fukushima au fost sfătuiţi să părăsească zona. Centrala nu mai este conectată la sursele externe de alimentare cu energie electrică. Lucrările de reabilitare şi reducere a riscului radioactiv la reactoarele centralei nucleare sunt mult îngreunate, după acest seism.
Totodată, 220.000 de gospodării au rămas fără electricitate.
Alerta de tsunami emisă pentru mai multe prefecturi (vezi aici), a fost anulată de autorităţi.
Conform mărturiilor de pe Twitter, seismul s-a produs în momentul în care japonezii ţineau un moment de reculegere, la o lună de la cutremurul din 11 martie.
Atunci, un cutremur de 9 grade urmat de un tsunami devastator au afectat grav Japonia. Potrivit celor mai recente bilanţuri peste 13.000 de oameni au murit, alţi 14.000 fiind încă daţi dispăruţi. Valul tsunami a provocat daun