Directoarea Festivalul Internaţional de Film \"Bucureşti\", care începe astăzi, a explicat pentru EVZ cum a evoluat evenimentul de la şase pelicule la 40.
EVZ:Cum aţi ales invitaţii speciali din acest an, Andrei Konchalovsky şi Danis Tanovic?
Dana Dimitriu: Pe parcursul celor şapte ediţii, din momentul în care am iniţiat acest Festival de Film, mi-am dat osteneala să aduc în România personalităţi ale cinematografului internaţional. Când spun "personalităţi" nu mă refer neaparat la VIP-urile ultra cunoscute, ci la personaje care au influenţat într-un fel sau altul cea de-a şaptea artă. Nu ştiu dacă Manoel de Oliveira, Jerzy Skolimovski , Rutger Hauer sau Nikita Mihalkov sunt cunoscuţi publicului. Pentru mine însă, fiecare dintre ei înseamnă un moment, o epocă a cinematografului. Sunt convinsă că vedeta unei telenovele ar fi fost, probabil, mult mai mediatizată şi mult mai bine primită de public.
Danis Tanovic m-a impresionat în momentul în care i-am văzut primul lungmetraj, "No Man’s Land". Când am văzut "Cirkus Columbia" la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia am ştiut că vreau filmul şi că îl vreau pe Danis Tanovic în România. Din fericire regizorul bosniac mi-a acceptat invitaţia.
Cu Andrei Konchalovsky povestea este ceva mai lungă. "Siberiada" este pentru mine un film de căpătâi. Pe Konchalovsky îl consider un maestru. "Siberiada", "Unchiul Vania", "Un cuib de nobili" chiar şi "Runaway Train" sunt filme de referinţă. Konchalovsky este un fel de "guru" al cinematografului rus, în special pentru filmele realizate în ex Uniunea Sovietică.
Cred că toţi cei care vor să devină sau sunt deja regizori, trebuie să vadă filmele regizorului şi scenaristului Andrei Konchalovsky, sunt sigură că ar avea multe de învăţat. Este numai o părere. În cele din urmă, nimic nu este nou sub soare. Cei tineri învaţă de la profes