Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel Funeriu, a fost vineri la Zalău pentru a participa la o întâlnire cu inspectorii şcolari generali din toate judeţele ţării. În cadrul interviului realizat de „Adevărul de Seară“ Zalău, ministrul Funeriu a vorbit despre schimbarea structurii anului şcolar, de banii câştigaţi în instanţă de către profesori şi comasarea şcolilor, dar şi despre programul „Cornul şi laptele“.
Reporter ADS: Când va începe anul şcolar 2011-2012: la 1 septembrie sau la 15 septembrie?
Daniel Funeriu: Deocamdată, este o dezbatere publică. Această decizie ar afecta foarte mulţi oameni şi nu pot s-o iau singur. Există multe argumente pentru modificarea structurii anului şcolar, dar sunt destule şi pentru menţinerea ei. Până acum, prima concluzie a celor mai mulţi a fost că e mai bine să se modifice. De când? Opţiunea mea a fost pentru 2012, dar dacă se va dovedi necesar se poate lua decizia şi a unei schimbări mai rapide.
Reporter ADS: În mai multe judeţe, profesorii şi-au recâştigat drepturile în instanţă. Când îşi vor primi ei banii?
D.F.: Totul se va întâmpla conform prevederilor legale. Este exclus ca legile să nu fie respectate. Drepturile băneşti ale profesorilor vor fi plătite eşalonat începând cu anul 2012.
Reporter ADS:Despre programul „Cornul şi laptele” se spune că va fi modificat. Că laptele şi cornul vor fi înlocuite cu o masă caldă. Cine va plăti diferenţa: Guvernul, primăriile, părinţii?
D.F.: Trebuie să fie foarte clar: nu s-a luat nicio decizie încă. Este o dezbatere pentru a lua pulsul tuturor celor implicaţi. Trebuie să recunoaştem, programul „Cornul şi laptele” a servit la scăderea abandonului şcolar. Pe de altă parte, generează o anumită formă de risipă. În unele locuri, produsele nu sunt de calitate şi copiii nu le mănâncă, aruncându-le. Sau alţii pur şi simplu nu au nevoie,