De Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită anual în 8 aprilie, fete cu fuste înflorate, cu salbe şi brăţări zornăitoare, au împărţit flori trecătorilor din Piaţa Operei. Zeci de romi timişoreni au mărşăluit apoi spre deja tradiţionalul loc de pelerinaj – Bega, pentru a arunca flori pe apă – un omagiu adus celor care şi-au găsit sfârşitul în lagărele de exterminare naziste. Marşul nu a fost însoţit de lăutari şi sunete de tobe, ca în alţi ani, fiind Postul Paştelui, însă bucuria sărbătorii nu a lipsit. Steagul etniei rome a fost înălţat din nou, iar vântul a făcut ca roata cu spiţe să se învârtă iarăşi pe câmpiile pe care strămoşii lor le-au străbătut pe vremuri cu celebrele căruţe cu coviltir.
Ajutor pentru Tamango
Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara a răsunat, vineri, de ritmuri lăutăreşti. Zeci de membri ai etniei rome s-au adunat pentru a sărbători împreună Ziua Internaţională a Romilor. Prea puţini, având în vedere că în oraşul de pe Bega trăiesc, potrivit statisticilor, peste 3000 de romi. Bucurie a fost, însă, din plin. Fete cu fuste înflorate şi cămăşi legate în talie, tineri cu mustăţi abia mijite, purtând tradiţionalele pălării ţigăneşti, domni şi doamne, toţi îmbrăcaţi de sărbătoare, au aplaudat îndelung vocile artiştilor care au cântat pentru Tamango, pe numele său real Radu Vasile. Cel care, după ce şi-a încântat fanii cântând la linguri şi din gură muzica arhaică lăutărească, este imobilizat la pat, de mai bine de un an, în urma unui atac cerebral.
Asociaţia Parudimos, în colaborare cu Asociaţia Culturală Hara, Alianţa Civică a Romilor din România şi Asociaţia Femeilor Ţigănci „Pentru Copiii Noştri” Timişoara au lansat o campanie umanitară pentru îndrăgitul artist, formaţia Parudimos Band şi artista Diana Vaştag lansând un album a cărui comercializare a fost destinată în exclusivitate strâ