După evoluţia foarte bună înregistrată în debutul anului de cele mai importante titluri de pe Bursă, analiştii cred că investitorii îşi vor îndrepta atenţia în următoarele săptămâni spre acţiunile cu lichiditate mai redusă şi care nu au apucat să crească. "Este posibil să vedem o astfel de mişcare, deoarece unele acţiuni au crescut mult în acest an. Un exemplu sunt titlurile SIF-urilor, care au urcat cu aproximativ 40 de procente de la nivelurile minime din acest an, atinse în luna februarie", a declarat Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville.
Bursa a crescut vineri cu 0,88%, pentru a patra şedinţă consecutiv, accelerându-şi ascensiunea din această săptămână la 2,91%, iar lichiditatea din ultima sesiune a fost asigurată în proporţie de 38% de transferuri cu acţiunile FP şi Banca Transilvania (TLV).
În primele două ore majoritatea titlurilor au fost transferate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de joi, deşi pieţele vest-europene au debutat pe creştere. Ulterior, bursa locală s-a recuplat la linia ascendentă a pieţelor externe şi volumele de tranzacţionare au revenit la nivelurile de joi.
La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,94%. Totodată, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 0,52%.
Analistul crede că investitorii vor avea o reacţie vizibilă în piaţă la momentul prezentării datelor privind evoluţia economiei în primul trimestru dacă va fi infirmată ieşirea din recesiune.
"Datele privind revenirea economiei pe creştere sunt incluse în preţ, însă o eventuală infirmare a aşteptărilor pozitive ar putea contribui la scăderea pe termen scurt a încrederii investitorilor şi, implicit, va duce la corecţii", a explicat Dărăbuţ.
El crede că rulajul pieţei este încă red