Documente atasate:
Evolutia preturilor in luna martie, potrivit INS (473 kB, fisier DOC)Inflatia a depasit, in luna martie, cele mai pesimiste asteptari, ajungand la 8,01%, nivel record in ultimele 31 de luni. Analistii estimeaza ca preturile din Romania vor creste anul acesta cu unul dintre cele mai ridicate ritmuri din Uniunea Europeana.
Preturile vor continua sa creasca si in lunile urmatoare, estimeaza analistii economici, mai cu seama ca in aprilie se va scumpi curentul electric, iar pana la finele anului nu vom scapa de o majorarea a pretului gazelor.
"Romania va inregistra, probabil, una dintre cele mai ridicate inflatii din Europa", estimeaza Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
Analistul economic Aurelian Dochia afirma, la randul sau, ca inflatia va continua sa cressca, pentru ca Romania resimte, din plin, evolutia preturilor la alimente si petrol.
"Avand in vedere cosul de consum, axat in principal pe alimente, evolutia cotatiilor internationale se resimte mai puternic la noi decat in alte tari", explica analistul. O evolutie caracteristica tarilor sarace, unde alimentele reprezinta cel mai important reper.
Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, avertiza, recent, intr-un interviu pentru DailyBusiness.ro, ca presiunile inflationiste nu sunt date doar de speculatiile de pe piata materiilor prime.
"Iesirea Occidentului din recesiune s-a facut prin tiparire de bani. Vorbim de 4.400 miliarde de dolari tipariti, care, pana la urma, va trebui inghititi de piata. Mi-e teama ca, daca nu vom fi atenti, vom importa toate efectele negative ale acestui val de inflatie", a declarat analistul economic.
Pana unde vor creste preturile?
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari vin cu doua vesti, una buna si alta proasta. Cea buna este ca