Arheologii americani au descoperit cel mai vechi mormant al unui suveran al civilizatiei maya, intr-un sit arheologic din Guatemala.
O echipa de arheologi americani a prezentat recent, in cadrul unei reuniuni a Societatii americane de arheologie de la Sacramento, California, descoperirea pe care au facut-o in Guatemala, informeaza MaxiSciences.
Descoperirea reprezinta cel mai vechi mormant cunoscut al unui rege al civilizatiei maya, datand din anul 350 i.Hr. si este alcatuit dintr-un schelet si din mai multe vase specifice unei ceremonii funerare.
Este o istorie demna de Indiana Jones, pe care a povestit-o John Tomasic, de la Universitatea din Kansas, cel care a condus sapaturile arheologice la situl civilizatiei maya, K'o, din Holmul, localitate situata in nord-estul Guatemalei.
"Noi am cautat in podeaua unei case si am sapat pana am gasit un capac. Sub acest capac, era un tunel de 40 de centimetri largime, doar atat de larg cat ar incapea un corp uman", povesteste Tomasic.
"La capatul tunelului, am gasit un mormant. Ne-am tarat in interiorul lui si am descoperit un schelet. Eu cred ca este just sa spunem ca ceea ce am gasit reprezinta cel mai vechi mormant cunoscut al unui suveran al civilizatiei maya", a declarat John Tomasic.
Alaturi de schelet au fost gasite cateva vase si farfurii de ceramica, o cadelnita de tamaie, pe care era gravata efigia unui zeu, un simbol al regalitatii la mayasi.
Potrivit opiniei arheologului Michael Callaghan, de la Universitatea din Texas, vasele gasite ne indica faptul ca mormantul dateaza din anul 350 i.Hr, epoca ceramicii maya, care a adoptat culoarea rosie.
Un esantion al unui os din schelet, trimis unui laborator, care foloseste tehnologia de datare cu carbon, a permis oamenilor de stiinta sa aiba confirmarea acestei date istorice. @N_