Un bărbat care şi-a tratat iniţial răguşeala cu ceaiuri şi diverse medicamente a fost diagnosticat cu cancer la nivelul laringelui şi tratat prin intervenţie endoscopică.
Sorin Dikman (80 de ani) a încercat să-şi trateze răguşeala cu ceaiuri, comprese şi diverse medicamente recomandate de un medic ORL‑ist de la Policlinica Vitan. Văzând că nu obţine nici un rezultat şi că abia mai vorbeşte, Dikman s-a dus la Spitalul Colţea. După alte trei săptămâni de tratament, unul dintre medici a decis să-i facă o biopsie. „Aveam dorinţa de a trăi, dar şi resemnarea omului care a ajuns la aproape 80 de ani ", îşi aminteşte Dikman emoţiile prin care a trecut acum mai bine de un an. A aflat că are cancer şi gândul că trebuie să i se scoată laringele l-a aruncat pentru câteva zile într-o depresie.
Întâmplarea a făcut însă să ajungă la Institutul de Foniatrie Hociotă.
„Cred că este o tumoare malignă. Ştii ceva de asta?", l-a întrebat medicul Romeo Călăraşu.
„Ştiu de la medicii de la Colţea că am cancer", a răspuns Dikman.
„Şi de ce ai plecat de acolo?", a continuat medicul.
„Am plecat pentru că-mi era teamă să-mi scot laringele şi din cauza condiţiilor mizere de la secţia ORL", i-a explicat pacientul.
„Vreau să încercăm ceva", a spus medicul.
Exerciţiile de vorbire atenuează răguşeala de după operaţie
Intervenţia prin care avea să treacă Dikman presupunea extirparea prin endoscopie a tumorii şi a corzii vocale stângi. „Profesorul Călăraşu a prelevat şi eşantioane din trei puncte aflate în jurul tumorii pentru a vedea dacă este afectată şi zona respectivă. La analize a reieşit că tumoarea era malignă, iar cele trei ţesuturi din jurul ei erau sănătoase", povesteşte Dikman.
Tehnicile moderne pentru tratarea cancerului la laringe presupun îndepărtarea tumorilor maligne de gradele 1-3 împreună cu una sau chiar ambele corzi vocale apro