Japonezii au marcat astăzi, în tăcere şi cu capetele plecate, o lună de la cutremurul de 9 grade pe scara Richter care a lovit ţara pe 11 martie şi a determinat un tsunami devastator, scrie BBC.
Dezastrul a ucis 28.000 de oameni şi a lăsat alţi 150.000 fără locuinţe. De asemenea, dubla tragedie a distrus sistemul de răcire de la mai multe centrale nucleare, pe care muncitorii se chinuie acum să le ţină sub control.
Primul ministru nipon Naoto Kan a mulţumit oamenilor din întreaga lume pentru susţinerea lor. Într-o scrisoare deschisă publicată în şapte ziare din şapte ţări, el spune că ajutorul internaţional le-a adus speranţă japonezilor şi le-a dat curaj, într-o perioadă disperată.
"Prin eforturile noastre, dar şi ale comunităţii globale, Japonia îşi va reveni şi va deveni chiar mai puternică. Atunci, vă vom răsplăti pentru ajutorul vostru generos. Însă acum, trebuie să reconstruim ţara", precizează Kan.
Premierul: "Nu vă vom abandona niciodată"
Duminică, premierul a vizitat mai multe sate din nord-estul ţării, care au fost distruse de cutremur şi tsunami. "Guvernul va lucra alături de voi şi nu vă vom abandona niciodată", le-a spus el supravieţuitorilor din Ishinomaki, una dintre zonele devastate.
Naoto Kan a ţinut să precizeze că activitatea în industria piscicolă, din care trăiesc cei mai mulţi locuitori din nord-estul Japoniei, va fi reluată cât mai curând. Aceasta a fost paralizată odată cu tsunamiul, care a distrus multe dintre bărcile pescarilor. În plus, exporturile de peşte din Japonia s-au redus dramatic, după vestea că alimentele ar putea fi contaminate radioactiv.
Purtătorul de cuvânt al guvernului: Riscul de scurgeri radioactive este mult mai mic decât în urmă cu două-trei săptămâni
De fapt, centralele nucleare rămân cea mai mare problemă a Japoniei, după dubla tragedie din 11 martie. Muncitorii se chinuie de