Conform ultimului control efectuat de reprezentanţii Gărzii de Mediu pe teritoriul ţării, regiunea Olteniei rămâne în topul clasamentelor cu grave nereguli la salubritate.
Potrivit statisticilor centralizate la nivelul întregii ţări pe anul 2010, autorităţile publice ale judeţului Gorj rămân în fruntea clasamentului ca volum al amenzilor aplicate ca urmare a nerespectarii cerinţelor de mediu şi de salubritate ale judeţului, însumând o valoare de 245.000 de lei.
Şi Capitala se află în topul oraşelor insalubre, însă amenzile aplicate se datorează în primul rând neglijenţei agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul oraşului. Aşadar, oamenilor de afaceri bucureşteni le-au fost aplicate un număr de 45 de amenzi cu o valoare de 594.000 de lei.
Nu acelaşi lucru se poate spune despre judeţele Alba, Prahova, Giurgiu, Galaţi, Satu Mare, Bihor, Maramureş sau Harghita care fac parte din categoria judeţelor curate. Conform ultimei centralizări ale Gărzii Naţionale de Mediu acestea nu au fost amendate contravenţional de comisarii de mediu.
Pentru ce se dau amenzi şi cât
Potrivit Mădălinei Gherasim, comisar al Gărzii Naţionale de Mediu, faptele pentru care se aplică amenzi contravenţionale sunt următoarele:
1. abandonarea deşeurilor şi a ambalajelor pe spaţiile verzi, căile de comunicaţie, în locuri publice sau în alte locuri nepermise, se sancţionează cu amendă contravenţională de la 200 lei la 2.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice.
2. nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcţional, în special a celor situate de-a lungul căilor de comunicaţie rutiere, feroviare şi de navigaţie, se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la