Importatorii de „spice-uri“ se folosesc de societăţi comerciale care, în realitate, sunt doar căsuţe poştale de tip offshore. Etnobotanicele sunt aduse in principal din Asia de Sud-Est (regiune cunoscută ca tărâmul opiului), iar în drumul lor spre România apar şi cetăţeni cu origini din spaţiul ex-sovietic. Cu toate acestea, drogurile legale sunt prezentate ca fiind importuri din SUA. Ofiţerii de la Crimă Organizată ştiu cum ajung etnobotanicele în ţară, dar susţin că nu pot controla fenomenul.
Cel mai important distribuitor din România de produse etnobotanice este firma Spice Shop, condusă de gălăţeanul Alin Rotaru. Deşi acesta a spus mereu că substanţele sunt produse în Statele Unite şi importate prin Marea Britanie şi Cipru, de fapt spaţiile de producţie nu există propriu-zis la adresele respective.
Gălăţeanul Alin Rotaru (28 de ani), patronul celui mai important distribuitor de produse etnobotanice din România - Spice Shop SRL - a afirmat deseori că marfa lui e de provenienţă SUA şi are toate acreditările Agenţiei Americane Antidrog (DEA - considerată cea mai importantă organizaţie în domeniu din lume).
În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Potrivit celor de la Combaterea Crimei Organizate, aceste „firme furnizoare" invocate de Alin Rotaru sunt doar nişte căsuţe poştale, prin care se distribuie corespondenţa.
De fapt, afacerea foloseşte un sistem de offshore-uri (firme înfiinţate în „paradisuri fiscale", în ţări care nu percep impozite pentru activităţile comerciale şi care păstrează confidenţialitatea acţionarilor) pentru a face pierdută urma banilor, dar şi a provenienţei substanţelor.
China, principalul furnizor
Raportul înaintat Guvernului, zilele trecute, de Brigada de Combatere a Crimei Organizate Galaţi a scos la lumină faptul că majoritatea etnobotanicelor sunt aduse în special din China. „Aceste produse sunt di