Rapoartele lunare care urmăresc evoluţia preţurilor apartamentelor vechi din Bucureşti au început să bulverseze piaţa odată ce trendurile lunare indicate de acestea au devenit total contradictorii.
Numărul site-urilor care promovează anunţuri imobiliare de vânzare şi închiriere s-a înmulţit vizibil în ultimii ani, iar o parte dintre acestea au început să dezvolte rapoarte de piaţă periodice care urmăresc evoluţia preţului la apartamente. În lipsa unor indicatori oficiali care să ofere o imagine clară a preţurilor de tranzacţionare din piaţa rezidenţială, bucureştenii aflaţi în căutarea unei case sunt nevoiți să folosească aceste analize ca pe o bază de plecare.
Platforme online precum imobiliare.ro, AnunturiParticulari, Imopedia sau MagazinulDeCase oferă rapoarte periodice cu privire la evoluţia preţurilor.
Acestora li se alătură compania de consultanţă Colliers International, cu Bucharest Real Estate Index (BREI) pentru locuinţe noi şi vechi. Majoritatea acestor instrumente au fost dezvoltate la apariţia primelor semne de criză, când trendul descendent al preţurilor a devenit evident. Problemele au apărut când piaţa a început să se aşeze, iar variaţiile lunare de preţ au devenit sensibile. Colliers International şi Imopedia au sesizat această situaţie şi au renunţat să mai publice aceşti indicatori lunari. Acum, rapoartele lor sunt publicate trimestrial.
„Am observat că oamenii luau creşterile sau scăderile de câteva procente de la o lună la alta ca fiind cifre absolute. Nu e relevant faptul că a scăzut sau a crescut preţul de la o lună la alta cu câteva procente, în condiţiile în care ai o marjă de eroare de 5% şi se mai pot obţine reduceri de până la 20% prin negocieri directe. Nişte cifre date la nivelul întregii capitale se află în zona manipulării“, a explicat Răzvan Muntean, directorul general al Imopedia.
Ultimele ana