Două dintre investiţiile importante care ar fi trebuit realizate în Bucureşti au fost îngropate pe termen nelimitat.
Esplanada a fost anunţată în 2004 drept una dintre cele mai mari investiţii din Capitală. A fost estimată la aproape un miliard de euro şi urma să fie realizată pe baza unui parteneriat public-privat. Statul a reuşit să încâlcească aşa de tare circuitul birocratic, încât nu s-a mai făcut nimic. Terenul de peste 10 hectare din centrul Bucureştiului zace părăsit, fiind astăzi folosit doar de gunoierii de ocazie, care-şi depozitează din când în când marfa pe locul pe care ar fi trebuit să răsară centru comercial, hotel, clădiri de birouri şi rezidenţiale. Şansele ca obiectivul să se mai realizeze tind definitiv spre zero, după ce parteneriatul public-privat pentru realizarea investiţiei a eşuat.
Autorităţile au încercat să aprobe parteneriatul printr-o ordonanţă de urgenţă şi apoi printr-o hotărâre de Guvern, dar diferite ministere nu au fost de acord cu conţinutul acestor acte şi au cerut în mod repetat modificarea lor. „Acordul de proiect a expirat la 30 iunie 2008, iar în prezent terenul aferent fostului proiect Esplanada se află încă în proprietatea privată a statului şi în administrarea Ministerului Dezvoltării", susţin responsabilii de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
La începutul mandatului actualului primar general s-a discutat despre amenajarea unui parc pe terenul respectiv, dar totul a rămas la stadiul de idee.
Chiar dacă proiectul Esplanada a fost îngropat, dezvoltatorul ini-ţial, compania Trigranit, nu a renunţat de tot la planurile din Bucureşti. „Proiectul este în stand-by pe o perioadă nedeterminată de timp pentru că a rămas să fie avizat de mai multe ministere. Dacă acestea îl vor agrea, ar trebui regândite puţin etapele şi termenul de livrare pentru că acum nu se mai poate ob-ţine aşa de uşor