În aceste zile, ciocolatierii lucrează mai mult ca niciodată la urecheaţii negri şi dulci ce vor umple rafturile magazinelor, de Paşte. Armate întregi de iepuraşi de ciocolată ies zilnic pe poarta fabricii Heidi, din estul Bucureştiului. „Adevărul de Seară” a văzut cum sunt pregătite cadourile dulci de Paşte.
În Fabrica de ciocolată de pe strada Biruinţei, mixerul „mestecă” zgomotos praful fin de cacao, transformându-l în râuri de ciocolată. E foarte cald şi pardoseala alunecă. Ni se spune că de vină sunt picăturile de unt care se scurg din ţevi.
Odată intrat în fabrică, te izbeşte mirosul puternic de ciocolată caldă, zgomotul malaxoarelor şi zecile de halate albe care nu prididesc. Suntem conduşi în prima încăpere. Aici, în trei conşe (cuve cu agitator, n.r) este amestecată timp de 12 ore ciocolata lichidă, la o temperatură de 80 de grade.
Delicioşii iepuşaşi, gata de plecare către rafturile hipermarketurilor. Foto: Marian Vilău
Ciocolata este pompată în rezervoare de stocare, menţinută la 40 de grade pentru a fi lichidă şi trimisă prin ţevi la diverse sectii de producţie”, ne spune directorul de producţie, Cătălin Vasilache.
„Încă din luna decembrie a început producţia de iepuraşi din ciocolată. Zilnic, ieşeau pe poarta fabricii aproximativ 5.000 de astfel de delicatese. Acum suntem la final”, explică Cătălin Vasilache.
Noutatea sezonului: morcovul de marţipan
Majoritatea celor care lucrează în fabrică sunt femei. De ce? „Pentru că fetele sunt cele mai harnice, cele mai atente la detalii. Pentru producţia de iepuraşi sunt angrenate aproximativ 18 persoane, şase la pictat, şase la turnarea ciocolatei în forme şi şase la ambalarea în pungi şi apoi în cutii”, ne spune Simona Gavril, manager de proiect.
Iepuraşii sunt puşi în pachete speciale. Foto: Marian Vilău
Câteva fete pictează cu c