Antrenorii lotului naţional de gimnastică, Octavian Bellu, Mariana Bitang şi Ioan Suciu, au oferit, la sfârşitul săptămânii trecute, o lecţie de profesionalism la cote maxime. Deosebit de spectaculoasă este revenirea în arenă a primilor doi, care au preluat un lot feminin apăsat de gloria a 30 de ani de medalii şi de mesajele apocaliptice ale unor binevoitori care vorbeau de "secătuirea izvorului de talente". Când toate activităţile sunt la mâna talentului nativ şi prea puţine depind de munca serioasă şi de coordonarea inteligentă, este normal să nu existe o continuitate în ceea ce priveşte performanţele, graficul acestora fiind unul cu sinusoide extrem de dese, fiind desenat doar de mâna hazardului.
A fost nevoie ca Bellu şi Bitang să revină, după o pauză de câţiva ani, pentru a demonstra că lucrurile nu stau chiar aşa. Lecţia oferită de ei nu este valabilă doar pe culoarul relativ restrâns al sportului, ci are valabilitate şi în viaţa politică şi cea economică. Cu aceiaşi oameni, dar cu o conducere diferită, rezultatele sunt cu totul altele.
Un popor bine antrenat, atent coordonat, eficient motivat va obţine cu totul alte rezultate decât unul zdravăn minţit, neîntrerupt manipulat, sărăcit cu talent, dezbinat cu efort.
Guvernul, Camera Deputaţilor, Senatul, Preşedinţia, Primăria oraşului în care locuieşti au nevoie de câte un Bellu care să facă ce ştie şi să ştie ce face, capabil să munceas-că cu îndârjire şi care să răspundă contestatarilor doar cu preformanţe la cel mai înalt nivel. Politica tipilor simpatici, buni de gură, capabili să găsească explicaţii la orice eşec, uşor pricepuţi în toate, dar fără să fie calificaţi în ceva, nu duce decât pe fundul gropii.
Chiar şi Octavian Bellu nu a mai fost la fel de eficient în perioada în care a fost consilier de stat în Administraţia Prezidenţială sau şef al Agenţiei Naţionale pentru Sport. R