Închiderea spitalului orășenesc din Țăndărei a crescut numărul urgențelor la spitalul din capitala județului Ialomița cu aproximativ 20%. La această aglomerare de urgențe, s-a adăugat și directiva Casei Județene de Asigurări de Sănătate, care a hotărât ca spitalului din Slobozia să-i fie reduse 22 de paturi începând de vineri 8 aprilie.
De la 1 aprilie, de când spitalul din Țăndărei și-a ferecat porțile, spitalul de la Slobozia preia majoritatea urgențelor medicale din această zonă. „De când s-a închis spitalul de la Țăndărei, s-a constat o creștere alarmantă a internărilor, cu aproximativ 20%. Majoritatea cazurilor sunt din zona Țăndărei. E foarte greu să faci față, în condițiile în care nu avem nici personal specializat suficient“, spune doctorul Vasile Olaru, managerul spitalului județean Slobozia.
UPU aglomerat
Cu toate că anul trecut a fost inaugurată o nouă Unitate de Primiri Urgențe, care deține 10 paturi, au existat zile când medicii nu mai aveau unde să cazeze pacienții. „Am avut parte de niște zile de coșmar. Au fost momente când primeam și câte 4-5 urgențe simultan. A fost groaznic și cred că așa va fi și în viitor, până se va construi un spital la Țăndărei“, spune doctorul Mirela Nițu, șefa Unității de Primiri Urgențe Slobozia.
Pe lângă solicitările masive ale pacienților din zona Țăndărei, medicii de la UPU Slobozia se confruntă și cu indolența unor pacienți, care normal ar trebui să apeleze la mediciii de familie. „Să vă dau exemplul unei paciente care lucrează ca patiser. Ne-am trezit cu ea la Urgențe spunând că o doare degetul de la mână, din cauză că a frământat prea multă cocă. Este inadmisibil așa ceva...există medici de familie pentru astfel de cazuri, nu trebuie să blochezi activitatea UPU pentru așa ceva. Din păcate, nu este singurul caz de așa natură, ba dimpotrivă“, spune doctorul Mirela Nițu.
Mai puține patu