„Prinţesa", lucrarea lui Alexandru Bunescu ce prezintă o locomotivă cu aburi în mărime naturală, este cea mai mare pictură scoasă vreodată la licitaţie şi ar putea intra în Cartea Recordurilor.
Artistul Alexandru Bunescu si-a prezentat la sfârşitul săptămânii trecute tabloul-gigant „Prinţesa", cea mai mare pictură scoasă vreodată la vânzare printr-o casă de licitaţii. Opera pictorului român are în prim-plan o locomotivă cu aburi, de la începutul secolului XX, desenată la scara 1:1. Lucrarea măsoară 4,5 metri înălţime, 20 metri lungime şi este compusă din 32 de panouri a câte 1,12 m x 2,5 m, realizate în pastel pe pânză. Potrivit reprezentanţilor Casei de licitaţii Artmark, lucrarea are toate şansele să ajungă în Cartea Recordurilor.
Locomotiva trenului „Fulger - Regele Carol I Pullman - Express"
Modelul de inspiraţie al lui Alexandru Bunescu a fost o locomotivă Pacific 213.065, creat în Statele Unite ale Americii în 1889 şi construită la Bucureşti. În perioada interbelică, era cea mai mare locomotivă care funcţiona pe teritoriul României, fiind special dedicată trenurilor expres şi celor regale. Cel mai cunoscut tren care a funcţionat cu această locomotivă a fost „Fulger - Regele Carol I Pullman - Express", introdus în circulaţie în 1933, pe ruta Bucureşti-Constanţa.
Artistul a descoperit-o la Muzeul de Locomotive din Sibiu şi a decis să o ilustreze la scară reală, fiind motivat de libertatea pe care suprafaţa mare i-o acorda pentru a se concentra asupra detaliilor. Bunescu mărturiseşte că a încercat să surprindă echilibrul proporţiilor şi monumentalitatea acestui model vechi de locomotivă, dar şi aspecte ale degradării sale fizice, subliniind „respectul faţă de trecut şi conştientizarea schimbării".
Proiectul artistului - trenul de 4 kilometri
Deşi creaţia sa a avut nevoie de 6 luni pentru a fi finalizată, artistul susţine că aceas