Deciziile greşite şi indiferenţa au condus la întâmplarea ca românii să mănânce în ziua de Paşte miei importaţi din România, susţin reprezentanţii din industria alimentară. „Mielul românesc face sute de km de la ţăranul din Giurgiu până în supermarketul din Bucureşti. Asta se întâmplă pentru că până să ajungă în magazine, el se duce mai întâi pe la bulgari, turci, sau chiar şi australieni, şi apoi se întoarce tot la noi, dar mult mai scump, că, chipurile, e de import, când el e tot românesc, dar transportul şi mai ales prostia noastră costă. De ce s-a ajuns aici? Pentru că statul şi procesatorii dau prea puţin pe un kg de carne de miel, iar fermierilor automat nu le convine, că ei ies în pierdere pentru că statul nu le-a dat subvenţii, nutreţurile s-au scumpit. Astfel, mieii româneşti se duc la export, unde preţurile sunt mult mai bune, iar de aici urmează traseul lung şi costisitor până ajung tot pe masa românilor“, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA). Mai mult, acesta a precizat că preţurile la carne nu ar trebui să fie mai mari faţă de anul trecut, dar motive pentru scumpire sunt foarte multe. „Dacă ne luăm după ministrul agriculturii, preţurile nu vor creşte, dar, dacă ne luăm după piaţă, ele sigur ar avea motive de creştere. În primul rând nutreţurile s-au scumpit, subvenţiile întârzie să apară, iar puterea de cumpărare a românilor este foarte scăzută. Aceşti 3 factori conduc fermierii să majoreze preţurile că altfel pierderile lor vor fi imense, şi nimeni nu mai face acum agricultură de dragul agriculturii“, a mai spus Frumosu.
Preşedintele FNSIA a menţionat că în acest moment preţurile la carnea de miel sunt în parametri normali. „Acum, un kg de carne de miel se vinde între 10-15 lei, în ultimele 2 zile înaintea Paştelui preţul va urca la 20-25 de lei. Aşa se întâmplă în fiecare an,