O nouă strategie a Comisiei Europene pentru chestiunea romilor cere integrarea acestei minorităţi în statele de origine. România a publicat deja schiţa unei noi strategii naţionale în cest sens. Asociaţiile rome din România o critică devastator: lipsa de voinţă politică, dar politizarea instituţiilor, şi lipsa unor mecanisme de monitorizare şi de evaluare a politicilor în domeniu sunt doar câteva dintre cauzele eşecului abordării de până acum.
După ce Comisia Europeană a trasat cadrul european pentru strategiile naţionale pentru romi, guvernul român şi Agenţia pentru Romi se grăbesc să vină cu o nouă strategie de incluziune pentru perioada 2011-2020. Reprezentanţii asociaţiilor rome sunt însă nemulţumiţi că au fost consultaţi prea târziu în legătură cu noile reglementări planificate.
Gelu Duminică, director executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, a avertizat însă în cadrul mesei rotunde organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti chiar de ziua internaţională a romilor, că „odată ce a dispărut presiunea aderării la UE, eforturile guvernului de incluziune a romilor s-au diminuat”. În opinia sa, strategia pentru romi, adoptată în 2001, este în continuare lipsită de obiective clare. O altă problemă este că structurile de implementare ale strategiei n-au funcţionat.
Cauza principală ar fi lipsa de voinţă politică. „Din anul 2009 nu există un plan de măsuri pentru strategie asumat de guvern, cu toate că termenul de implementare asumat iniţial era de minimum 10 ani de la momentul lansării”, susţine Duminică.
Lipsa de rezultate s-a datorat şi comunicării deficitare între ministere. Comitetul Mixt de monitorizare şi implementare a strategiei(CMixt), format din cei 16 secretari de stat ai ministerelor de resort semnatare ale Strategiei, care avea rolul de a organiza, de a coordona şi de a controla executarea acti