În contextul în care piaţa muncii continuă să fie dezechilibrată, absolvirea unui masterat de administrarea afacerilor poate constitui un avantaj competitiv. Profesorul universitar Mădălina Uceanu e de părere că o diplomă de MBA creşte şansele de promovare într-o poziţie de management.
Cât mai contează un MBA la angajare?
Mesajul cel mai important transmis de o diplomă de MBA este disponibilitatea de a se dezvolta a persoanei care a investit acest timp, şi eventual banii, în a-şi susţine MBA-ul, ceea ce poate fi interpretat de angajatori printr-un potenţial mai bun de a ocupa o poziţie cu un grad de responsabilitate crescută. Totuşi, sunt rare situaţiile în care o diplomă de MBA să fie un criteriu eliminatoriu. Cred însă că absolvirea unui MBA poate constitui un mare avantaj în carieră dacă persoana care l-a absolvit îşi propune să abordeze lucrurile diferit şi să aplice cât mai mult ceea ce a învăţat în cadrul acestuia.
Care e întoarcerea investiţiei într-un MBA pe piaţa muncii din România?
Ceea ce am văzut la mulţi dintre studenţi a fost o mai mare deschidere către o schimbare a domeniului de activitate, o abordare diferită a reţelei de contacte; cred că MBA-ul aduce o altă perspectivă asupra lucrurilor care pot fi învăţate de la colegii care nu sunt în acelaşi domeniu de activitate, dar ale căror opinii pot fi valoroase în contextul proiectelor comune şi, nu în ultimul rând, o perspectivă mai generală asupra managementului unei afaceri, sunt mai uşor înţelese implicaţiile anumitor decizii asupra tuturor proceselor de business dintr-o organizaţie.
Sunt impresionaţi angajatorii de candidaţii care au MBA?
Pot fi impresionaţi de rezultatele deosebite aduse de un absolvent al unui MBA, nu neapărat de existenţa diplomei în sine. Din punctul meu de vedere, un atu îl reprezintă situaţia în care chiar candidatul este