In Parlament a fost initiata o comisie de ancheta care vizeaza Petrom, care va analiza modul de gestiune post-privatizare al firmei, dar si statutul Petrom privind modul de formare a preturilor la produsele petroliere, a declarat marti Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor. Potrivit acestuia, prin aceasta ancheta, care vine in sprijinul investigatiei Consiliului Concurentei pe piata comercializarii de combustibil, se urmareste identificarea unui set de masuri care sa fie luate de Guvern pentru o posibila inghetare a pretului la carburanti, dupa modelul Bulgariei.
"Este o comisie de ancheta care vizeaza Petrom-ul si principalele subiecte sunt modul de gestiune post-privatizare a principalelor prevederi din legea de privatizare a Petrom-ului cu influente privind statutul Arpechim, Doljchim. Stiti bine ca s-a luat decizia inchiderii si prin asta sunt afectati 15.000 de persoane dar si un lant economic cu influente directe macroeconomice pentru ca acolo vorbeam de export de produse petroliere: printre altele de bitumen - 800.000 de tone de bitumen pe zi, vitale pentru programul celor 10.000 de kilometri de autostrazi. Prin inchiderea Arpechim va trebui sa luam acest bitum din import si va fi de o mai proasta calitate pentru ca se stie bine ca la Arpechim este bitumenul de cea mai buna calitate", a precizat marti Iulian Iancu, prezent la o conferinta organizata de Consiliul Concurentei.
Un alt aspect al anchetei din Parlament, sustine Iancu, "este legat de statutul Petrom (...) privind modul de formare a preturilor la produsele petroliere, deci o analiza in detaliu pe toate componentele in speranta ca putem sa identificam acel set de masuri care sa deterrmine o reducere a acestei presiuni pe cresterea continua a pretului la pompa".
In acest sens, Iancu a dat ca exemplu Bulgaria, unde Guvernul a l