Acum 50 de ani, Uniunea Sovietică intra în istoria explorării spaţiului, iar un rus devenea erou naţional. Marţi, 12 aprilie, se împlineşte fix o jumătate de secol de când Iuri Gagarin a zburat în spaţiu, prima reuşită de acest gen a vreunui om. Gagarin este unul dintre puţinii ruşi a căror imagine nu a avut de suferit după prăbuşirea URSS. (Vezi în ştire un web-documentar France 24-RFI).
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev este optimist că oamenii vor ajunge pe alte planete în viitor. "Vom ajunge să cucerim alte planete şi alte sisteme solare", a spus Dmitri Medvedev marţi, 12 aprilie. Zborul lui Iuri Gagarin este sărbătorit în această zi pe tot teritoriul Rusiei.
"Într-un moment din viitor, vom fi capabili să cucerim alte planete, poate chiar şi alte sisteme solare. Nu ştiu cât de curând vom putea face asta, dar sunt convins că omenirea va fi capabilă să urmeze simultan abordarea idealistă şi cea pragmatică", declară preşedintele rus.
Iuri Gagarin este un brand naţional în Rusia. Imaginea sa a fost folosită de regimul sovietic în anii '60, pentru a schimba percepţia lumii asupra URSS. Uniunea Sovietică era ironizată pe atunci din cauza incapacităţii ei de a fabrica în mod corect produse de primă necesitate. Moscova şi-a luat apoi revanşa pe 12 aprilie 1961, în plin Război Rece, cu primul zbor al unui om în spaţiu.
Şi nu orice om, ci unul simplu, din popor. Originile modeste ale lui Iuri Gagarin conveneau de minune regimului sovietic: pilotul provenea dintr-o familie de la ţară (tatăl său era tâmplar, iar mama casnică).
Gagarin nu avea o statură impresionantă, ci dimpotrivă, era scund, avea doar 1,60 metri. El întruchipa însă arhetipul noului cetăţean rus, atât de promovat de propaganda sovietică.
Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin devenea primul om care zboară în spaţiu. El a efectuat o rotaţie în jurul Pământului, într-o oră ş