Accidentul de la uzina niponă a fost încadrat la nivelul maxim, de 7 pe scara accidentelor nucleare, însemnând ,,risc major“. Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a anunţat că situaţia de la centrala Fukushima este, practic, la fel de gravă ca aceea de la Cernobîl din 1986, considerată catastrofă nucleară.
VIDEO Nivelul crizei nucleare din Japonia a ajuns la 7, pragul maxim înregistrat după dezastrul de la Cernobîl
Japonezii au golit rapid, din solidaritate, tarabele cu legume şi fructe din apropiere de Fukushima
„Am crescut gradul de severitate la 7 pentru că impactul scurgerii de radiaţii a fost răspândit de la aer, la legume, apa de băut şi ocean", a explicat Minoru Dogoda, reprezentant al Agenţiei Nipone pentru Securitate Nucleară (NISA). Ridicarea nivelului de pericol radioactiv a fost decisă pe baza măsurătorilor nivelului de iod şi de cesiu din atmosferă. Timp de câteva ore, nivelul radiaţiilor eliberate de centrală a depăşit 10.000 de terabequereli pe oră, un nivel uriaş faţă de limita admisă.
La agravarea problemelor de la uzina Fukushima, din nord-estul Japoniei, au contribuit, cel mai probabil, replicile seismice înregistrate în ultimele zile, inclusiv ieri. Magnitudinea celor două cutremure care au zguduit arhipelagul nipon, ieri, a atins 6,4 şi, respectiv, 6, acesta din urmă având epicentrul, pe uscat, în prefectura Fukushima, la numai câteva zeci de kilometri de centrala nucleară avariată.
Doar 10% din radiaţiile din 1986
Aşa cum au făcut-o permanent de la cutremurul devastator din 11 martie, autorităţile de la Tokyo încearcă să liniştească populaţia, dar mai ales Occidentul, asigurând că situaţia de la cele şase reactoare ale centralei nucleare este sub control. Oficialii japonezi susţin că nivelul emisiilor radioactive înregistrat de la începutul accidentului nuclear de la Fukushima reprezintă