Stagflaţia a început să-şi facă simţită prezenţa în Uniunea Europeană, una din ţările ameninţate de acest fenomen caracterizat de inflaţie şi creştere economică redusă, fiind România.
În luna martie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 8%, cel mai ridicat nivel de după luna august 2008, în timp ce economia se chinuie să revină pe creştere, după doi ani de recesiune, titrează Financial Times. Creşterea preţurilor de consum a fost determinată în principal de majorarea preţurilor la alimente, în special la fructe şi legume, mai arată cotidianul.
Chiar dacă întreaga lume este vulnerabilă la creşterea preţurilor materiilor prime, România este mai expusă decât alte state din UE, deoarece alimentele deţin o pondere ridicată în coşul de consum, scriu jurnaliştii britanici.
Potrivit Financial Times, economiştii se aşteaptă ca tendinţa de creştere a inflaţiei să se tempereze după recolta din această vară şi după ce efectul majorării TVA va dispărea, însă inflaţia nu va scădea atât de mult încât să respecte ţinta de 3% avută în vedere de Banca Naţională. Estimările economiştilor merg până la o rata de 6%.
Nici 2012 nu arată mai bine, în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti s-au angajat în faţa FMI şi UE să reducă subvenţiile la încălzire. Aceasta măsură va duce la creşterea inflaţiei cu aproximativ 1%, notează cei de la Financial Times.
Cei de la FT subliniază că Romania merită felicitată pentru stabilizarea economiei după criza din 2008-2009, însă atrage atenţia că fără ţinerea sub control a inflaţiei această stabilizare este incompletă.