La 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran, un lot de manuscrise şi documente personale care i-au filosofului se întorc acasă. Şi aceasta, prin bunăvoinţa avocatului George Brăiloiu, care a achiziţionat toate cele 123 de documente la licitaţia ţinută la Paris joi, 7 aprilie. Prezent la sesiunea omagială Emil Cioran, care a avut loc marţi, 12 aprilie, la Academia Română, cu ocazia centenarului scriitorului, omul de afaceri a anunţat, în conferinţa de presă găzduită de Clubul Academicienilor, că donează fondul recent achiziţionat Academiei Române.
Manifestările au început la ora 11.00, când a fost vernisată expoziţia aniversară dedicată lui Emil Cioran, găzduită de sala "Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române.
A urmat o conferinţă de presă la Clubul Academicienilor, în cadrul căreia, George Brăiloiu a anunţat beneficiarul, acesta fiind Academia Română. "Am promis că astăzi voi anunţa cine este beneficiarul fondului Cioran. Am considerat că Academia Română, care are menirea de a păstra şi cultiva limba şi literatura română, este instituţia care trebuie să aiba grijă de manuscrisele Cioran cumpărate de mine. În zilele următoare voi definitiva actele de transport”, a spus George Brăiloiu."Ştiu că vreţi să aflaţi resorturile gestului meu, luaţi-l doar ca pe un gest-simbol, într-o perioadă în care avem nevoie de simboluri”, a declarat Brăiloiu. Omul de afaceri a spus, de asemenea, că le-a transmis celor care au licitat pentru el joi, la Paris, că nu există o limită de buget şi că manuscrisele trebuie cumpărate.
"Gestul domnului Brăiloiu este unul excepţional într-o lume românească unde veştile proaste vin grămadă peste noi. A fost o veste extraordinară, care ne-a plăcut şi a plăcut tuturor, faptul că un om de afaceri şi-a cheltuit o bună parte din veniturile lui să aducă manuscrisele lui Cioran în ţară”, a declarat Eugen Simion. Iar Marius Sal