Viitorul director general al Sibex, irlandezul Patrick Lyle Young, a declarat că fuziunea bursei de la Sibiu cu BVB nu este în interesul pieţei de capital din România, întrucât "monopolurile nu sunt bune în capitalism", şi estimează că valoarea de piaţă a Sibex poate creşte în 4-5 ani la 15-20 mil. euro.
Declaraţia sa vine în contextul în care la finele acestei luni acţionarii celor două burse vor discuta dacă încep sau nu procesul de fuziune.
"În acest moment nu cred că este în interesul pieţei de capital o fuziune între Sibiu şi Bucureşti. Monopolurile nu sunt bune în capitalism. Nu sunt un specialist în biologie, însă ar fi ca şi când te-ai căsători cu vărul tău, însă nu cred că asta poate duce la crearea unei gene mai bune. Totuşi, trebuie să ţinem cont că cea mai mare «ameninţare» nu vine din interior, ci de la bursele externe, care se dezvoltă", a declarat Young la prima ieşire publică, ocazie cu care şi-a prezentat proiectele ca viitor director general al Sibex.
El a precizat totuşi că decizia fuziunii aparţine acţionarilor celor două burse.
Teodor Ancuţa, preşedintele CA şi directorul general al Sibex, consideră că rezultatele financiare ale Sibex şi BVB au fost motivul pentru care acţionarii celor două burse au reluat discuţiile pentru fuziune.
"Dacă Sibex avea alte rezultate, mai bune, nu cred că mai vorbeam acum de fuziune. Dacă în AGA din 29 aprilie va fi aprobată fuziunea de principiu, vor urma alte AGA în care se vor hotărî parităţile şi modul în care se va face această fuziune. Între timp, noi vrem ca Sibex să continue să se dezvolte. Dacă fuziunea nu se va realiza, vom continua să ne dezvoltăm. Pe viitor, când vor fi două burse puternice, poate se vor relua discuţiile. Totuşi, suntem două burse slabe şi trebuie să fuzionăm ca să ne meargă bine", a afirmat Ancuţa.
Administratorii BVB şi Sibex au decis în ianuarie să r