Românii stau, de obicei, la un loc de muncă unu-doi ani, iar cei mai mulţi hotărăsc să se stabilizeze după cinci ani de experienţă. Criza economică a dat peste cap obiceiul schimbării dese a locului de muncă. În cazul unei oferte, candidaţii pun preţ în primul rând pe nivelul salarial şi pe stabilitate.
Alexandra Ivan lucrează de şase ani în marketing şi până acum a schimbat şapte locuri de muncă. „Nu rezist mai mult de un an la un loc de muncă dacă nu mi se oferă o promovare. Cam după şase luni apar nemulţumirile. Cele mai multe, legate de şef şi de oamenii cu care lucrez. Plus că aud de la prieteni că şi-au schimbat jobul cu unul mai bine plătit şi asta mă ambiţionează", spune tânăra, în vârstă de 27 de ani. Au fost locuri de muncă la care a rezistat doar câteva luni, după care a găsit prin site-urile de joburi oferte mai bune, cu pachete salariale atractive.
Avantaje şi dezavantaje
„Schimbările dese de job nu m-au ajutat totuşi să înaintez prea mult; lucrez în acelaşi domeniu de atâţia ani şi cam pe acelaşi post", povesteşte Alexandra. De un an şi două luni nu a mai reuşit să-şi schimbe locul de muncă, deşi şi-ar fi dorit. „De şase luni tot caut oferte, dar se pare că, din cauza crizei, nu am mai reuşit atât de repede să-mi găsesc altceva", spune ea. Din toată această situaţie vede însă şi un avantaj. „Înainte, la inteviurile de angajare, toată lumea mă privea suspicios, pentru că îmi schimb des locul de muncă. Acum am şansa să-mi rezolv problema asta în CV."
Prietenul ei, Tudor, nu prea înţelege dorinţa tinerei de a alerga din job în job. El munceşte de şase ani, dar a schimbat o singură dată locul de muncă. „Lucrez în domeniul comunicaţiilor. Când am început, acum şase ani, am rezistat într-o echipă de începători timp de nouă luni. După acest timp, am primit o ofertă de la o companie concurentă", spune Tudor. Aşa că, de peste cinci a