Centrul de Cardiologie Craiova a obţinut, în instanţă, suspendarea comasării sale cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Sursa: Vlad Stănescu
Comasarea a fost suspendată de Curtea de Apel Craiova, până la judecarea, pe fond, a cererii de anulare a HG 105/2011.
Reprezentanţii Centrului de Cardiologie Craiova au acţionat în instanţă atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Guvernul României, prin premierul Emil Boc.
Decizia Curţii de Apel Craiova poate fi, însă, atacată cu recurs.
Cazul de la Craiova poate crea un precedent pentru cele 110 cazuri de comasare a unor unităţi sanitare, la nivel de ţară şi cele 67 de desfiinţare.
Decizia este menită să reducă sumele înghiţite de „gaura neagră” care este în momentul de faţă sistemul medical românesc. „Achizitiile centralizate la nivelul mai multor unităţi înseamnă preţuri mai mici, pentru că atunci când se cumpără mai mult, costurile sunt mai mici", a explicat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.
Măsura a provocat nemulţumirea unor membri ai comunităţilor arondate centrelor închise. La sfârşitul săptămânii trecute, câteva zeci de localnici din Urlaţi (judeţul Prahova) s-au adunat în faţa primăriei pentru a cere reînfiinţarea spitalului din zonă.
Alţi protestatari au blocat, sâmbătă după-amiază, DN1, în dreptul localităţii Codlea. Oamenii erau furioşi pentru că spitalul din Codlea va fi transformat în azil de bătrâni, ca parte din planul Ministerului Sănătăţii de reformare a câtorva zeci de unităţi spitaliceşti din ţară.
Între timp, la Codlea, situaţia a evoluat în direcţia asistenţei medicale pe bază de voluntariat. Ca reacţie la protestul de sâmbătă, medicii au decis să menţină camera de gardă a spitalului deschisă. Doctorii vor lucra ca voluntari.
Consiliul local din Codlea a decis să susţină financiar camera de gardă a spitalului şi a desch