Aproximativ 10% din populaţia României suferă de cardiopatie ischemică în diverse forme anatomice, precizează medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Bucureşti. Din acest motiv, specialistul consultat de Jurnalul de sănătate descrie simptomele care marchează debutul acestei afecţiuni, astfel încât suferinzii să ajungă la medic într-un stadiu incipient al bolii.
Cardiopatia ischemică (CI) reuneşte un grup de afecţiuni care au în comun o suferinţă cardiacă de origine ischemică, produse de un dezechilibru între aportul de oxigen la miocard şi necesităţile acestui organ.Termenul de cardiopatie ischemică este sinonim cu cel de boală cardiacă ischemică sau cu cel de boală coronară. Cardiopatia ischemică este definită ca o tulburare miocardică cauzată de un dezechilibru între fluxul sanguin coronarian şi necesităţile miocardice, produs prin modificări în circulaţia coronariană.
Afecţiunea poate avea cauze organice (în majoritatea cazurilor, ateroscleroză), funcţionale (spasm coronar) sau mixte. În grupul mare al CI sunt incluse condiţiile acute (accesul de angină pectorală, angina instabilă, infarctul miocardic acut) sau condiţii cronice (angina pectorală cronică, infarctul miocardic vechi, cardiomiopatia ischemică).
Cardiopatia ischemică poate fi clasificată în mai multe forme, în funcţie de severitatea afecţiunii:
1. Angina stabilă
2. Angina instabilă
3. Infarctul miocardic.
Fiecare din cele trei forme are simptome specifice, după cum urmează:
Angina stabilă
Cel mai important simptom este durerea în piept provocată de efort. Această durere dispare dacă efortul este oprit sau dacă se administrează urgent un medicament (nitroglicerina). Durerea este localizată pe linia mediană a sternului (retrosternal). Medicii aver