Declaraţia vine într-o săptămână grea a justiţiei din România, de aici şi umorul negru involuntar care musteşte din fiecare sunet al declaraţiei lui Marian Vanghelie. Adrian Severin, actor principal al, poate, celui mai jenant episod al scurtei, dar intensei istorii a României ca membră a Uniunii Europene, refuză în continuare să-şi dea demisia din PE. Cum refuzul de a se retrage din Parlamentul European e însoţit de o tăcere absolută, de relaţia cu presa are grijă noul său purtător de cuvânt
ad-hoc, coleg de bancă în ultimul rând al neafiliaţilor, un obişnuit al justiţiei române, care a experimentat pe propria piele nu numai cătuşele şi spectacolul televizat, savurat secundă de secundă în prime time, ci şi condiţiile de cazare oferite de Penitenciarul Rahova. Gigi Becali, căci despre el este vorba, explică presei româneşti de ce Adrian Severin refuză să demisioneze: Mi-a zis că nu înţelege de ce nu-l cheamă la DNA, că ar fi colaborat cu ei. I-am zis, nu te cheamă, că dacă te duci nu mai au motiv să te aresteze. I-am zis: că trebuie să fie tare, că trebuie să se aştepte la orice. Dacă-l arestează, leşină, face infarct. Ce, e ca mine să ridice cătuşele sus? I-am spus părerea mea că vor să-l aresteze. Când i-am zis, s-a schimbat la faţă, declara săptămâna trecută, pentru Adevărul, europarlamentarul Becali.
Pentru Parlamentul European, ridicarea imunităţii unui coleg suspectat de corupţie va fi, probabil, o chestiune de unanimitate şi de igienizare a respectabilităţii unei instituţii care se luptă oricum cu o cronică nevoie de legitimare la nivelul Uniunii Europene. E o atitudine democratică firească, pe care însă Parlamentul României nu o poate la fel de uşor invoca printre faptele sale de vitejie din istoria recentă a României.
Şi dacă piedicile puse în calea justiţiei de Legislativ nu erau suficiente, săptămâna trecută a mai arătat încă o dat