Monitorizarea companiilor de stat cu pierderi şi datorii, impusă de FMI în urmă cu doi ani, nu a avut niciun rezultat pozitiv, a declarat astăzi consultantul financiar Aurelian Dochia, în cadrul unui seminat organizat de Mediafax pe această temă.
El a arătat că problema arieratelor către bugetul de stat, care provin în cea mai mare parte de la companii deţinute de stat, este una majoră, care se propagă în întreaga economie.
Primele zece companii cu datorii generează 70% din totalul arieratelor. Este vorba despre CFR, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Oltchim, CNADNR, CFR Marfă, CFR Călători, Electrocentrale Bucureşti, Electrificare CFR şi Societatea Naţională a Cărbunelui.
„Aceste companii au datorii şi către alte companii, nu doar către bugetul de stat, la fel şi către bănci. Aceasta afectează toată economia. De exemplu, CFR are datorii de 1,7 miliarde de lei doar către furnizorii de electricitate, aceştia au la rândul lor probleme, iar noi trebuie să plătim mai mult la energie. Prin urmare, efectele se propagă în toată economia, iar în loc să ieşim din criză, noi mai rău de afundăm", a spus Dochia.
„După doi ani de monitorizare a FMI, progresele sunt zero. Dacă în 2009 arieratele erau de 23,1 miliarde de lei, în 2010 acestea au urcat la 24,9 miliarde de lei, deci nu se poate să nu ne întrebăm dacă ceva nu e în regulă", a continuat Dochia.
El a arătat că statul a încercat încă din 1993 să restructureze companii cu probleme şi toate aceste programe au eşuat, pentru că s-au bazat pe reeşalonări şi ştergeri de datorii, fără strategii reale de dezvoltare.
Dochia a amintit că, anul trecut, 37% din subvenţiile acordate de Guvern au mers către companii cu pierderi. „Ne punem întrebarea dacă acest lucru nu înseamnă cumva ipotecarea companiilor care au un viitor, în timp ce noi băgăm banii în societăţi care nu mai au nicio ş