Mercurul, plumbul şi cadmiul sunt cele mai nocive pentru organism, iar intoxicaţiile cu ele sunt cel mai frecvent întâlnite. Consumul de alimente contaminate este principala cale prin care metalele grele ajung în corp. Ele nu se descompun prin prepararea termică a mâncărurilor.
Unele metale grele, cum sunt cobaltul, cuprul, fierul, manganul, zincul şi cromul, sunt esenţiale pentru sănătate. Totuşi, chiar şi acestea pot deveni toxice în cantităţi mari. Altele, precum cadmiul, mercurul şi plumbul, sunt neesenţiale şi periculoase în concentraţii mai mari. Ele sunt cauza celor mai numeroase intoxicaţii cu metale grele. Metalele grele sunt periculoase pentru că sunt bioacumulabile. Aceasta înseamnă că, în timp, concentraţia lor creşte în organismele biologice (sunt stocate în grăsime), ajungând mai mare decât cea din mediu.
Plumbul există şi în bere
Acest metal greu poate ajunge în organism din alimentele ambalate sau păstrate în vase ce-l au în compoziţie sau din conductele de apă. Metalul se găseşte în concentraţii mai mici şi în bere, şi în ţuică. Intoxicaţia cu plumb, ca de altfel şi cu celelalte metale grele, se manifestă diferit de la o persoană la alta, în funcţie de concentraţia din corp şi de starea de sănătate a fiecăreia. Tocmai din acest motiv, diagnosticul este deseori dificil de pus.
Plumbul acumulat în corp poate provoca anemie, dureri abdominale, greaţă, constipaţie, dureri de cap, pierdere în greutate, slăbiciune musculară, piele palidă, probleme tiroidiene, irascibilitate, impotenţă, scăderea libidoului, insomnii, confuzie, depresie, iar în intoxicaţiile severe poate produce insuficienţă renală cronică, orbire temporară sau chiar permanentă, convulsii şi deces.
Cadmiul este cancerigen
Acest metal greu se găseşte în baterii, vopsele, materiale plastice (PET-uri) şi în unele îngrăşăminte chimice. Mediul poate fi con