Listarea Hidroelectrica şi a Nuclearelectrica poate aduce statului 3,5 miliarde de euro, susţine Greg Konieczny, managerul FP. În loc să dezvolte companiile profitabile, statul subvenţionează masiv societăţi cu pierderi şi datorii, care nu mai au nicio şansă pe piaţă, spun analiştii.
Statul român poate câştiga 3,5 miliarde de euro din listarea la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni ale Hidroelectrica şi ale Nuclearelectrica, susţine Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, acţionar minoritar la cei doi producători de energie. „Fără a pierde controlul companiilor, statul poate câştiga 2,2 miliarde de euro din listarea la bursă a Hidroelectrica şi alte 1,3 miliarde în cazul Nuclearelectrica.
Citiţi şi Ce va însemna listarea Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie de stat.
Aceşti bani pot fi folosiţi în investiţii sau în achiziţii în România sau în afara ţării", a spus Konieczny, în cadrul unui seminar organizat de Mediafax pe tema viitorului companiilor de stat. El a amintit că profitul Petrom a urcat vertiginos chiar după primul an de la privatizare. „Deci nu este nevoie de mult timp pentru a face asta. La fel se poate face şi cu Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Aceste companii au potenţial mare de a genera cash-flow. Cheia este un management profesionist şi o ofertă publică iniţială, pentru listarea la bursă", a arătat el.
FMI nu a rezolvat nimic
La rândul său, consultantul financiar Aurelian Dochia a subliniat faptul că monitorizarea companiilor de stat cu pierderi şi datorii, impusă de FMI în urmă cu doi ani, nu a avut niciun rezultat pozitiv. „Dacă în 2009 arieratele erau de 23,1 miliarde de lei, în 2010 acestea au urcat la 24,9 miliarde de lei. Efectele se propagă în toată economia şi, în loc să ieşim din criză, noi mai rău ne afundăm. De exemplu, CFR are datorii de 1,7 miliarde de lei doar către f