Uniunea Europeană ar putea fi nevoită să relaxeze şi mai mult condiţiile ajutorului extern acordat Greciei, avertizează Germania, în timp ce un fost director în cadrul FMI lansează ideea unui nou împrumut acordat Irlandei după ce actualul expiră în 2013. Grecia a luat de la UE şi FMI 110 mld. euro, iar Irlanda 67,5 mld. euro, Portugalia negociind în prezent un împrumut estimat la 80 mld. euro. Pentru a complica şi mai mult situaţia, BCE a majorat săptămâna trecută dobânda de la 1% la 1,25%, ceea ce îngreunează şi mai tare situaţia ţărilor cu probleme.
Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble a declarat că este încă neclar dacă Grecia, care a fost nevoită să îşi revizuiască deficitul la peste 10% din PIB de la 9,6%, va avea nevoie de o nouă reducere a dobânzii sau de majorarea perioadei de rambursare a împrumutului primit, scrie Bloomberg.
Luna trecută premierul elen George Papandreou a reuşit să renegocieze termenii acordului semnat în primăvara anului trecut, perioada de rambursare a împrumutului crescând de la trei ani la şapte ani şi jumătate, iar dobânda plătită scăzând cu 1%, la aproximativ 3,5%. Totuşi, preţul plătit, vânzarea de active ale statului în valoare de 50 mld. euro, este considerat prea mare de către greci.
Declaraţiile ministrului german de finanţe intră în conflict cu cele ale preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet, care a spus că măsurile luate de Grecia constând în tăierile cheltuielilor, majorarea taxelor şi vânzarea de active de stat vor reuşi "bandajarea" economiei. "Excludem restructurarea datoriilor. Avem un plan solid, bazat pe o analiză atentă a sustenabilităţii datoriei", a completat şi comisarul european Olli Rehn.
Nici situaţia Irlandei nu pare prea fericită. Donald Donovan, fost director-adjunct în cadrul FMI, a atras atenţia că Irlanda ar putea fi