Ministerul Administraţiei şi Internelor a publicat criteriile în baza cărora vor fi făcute restructurările de personal. Cea mai afectată instituţie va fi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui. Peste 50 de poliţişti au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani, iar 16 se află în prag de pensionare.
Sancţiunile disciplinare, calificativele primite în ultimii trei ani, pregătirea şi experienţa profesională, situaţia socială sau împlinirea vârstei legale de pensionare sunt principalele criteriile în baza cărora vor fi făcute disponibilizările în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Cei mai mulţi care riscă să rămână fără uniforme provin din IPJ, asta în condiţiile în care şefii Poliţiei au anunţat încă de anul trecut desfiinţarea posturilor de poliţie comunale, măsură care va veni la pachet şi cu un val de disponibilizări. Primii vizaţi sunt oamenii legii care au călcat strâmb în ultimii trei ani, dar şi cei aflaţi în prag de pensionare.
Poliţiştii cu abateri, apăraţi de şefi
„La nivelul Inspectoratului, în intervalul 2008-2010, au fost aplicate 55 de sancţiuni disciplinare pentru diferite abateri comise de salariaţi ai unităţii, iar alţi 16 poliţişti se află în prag de pensionare“, a precizat Cătălin Popa, adjunct al şefului IPJ Vaslui.Deşi este de părere că eliminarea poliţiştilor care au călcat strâmb ar putea avea ca efect recredibilizarea instituţiei, a cărei imagini a fost grav afectată în ultimul an din cauza unor infracţiuni comise de oamenii legii, Popa crede că abaterile săvârşite de poliţişti nu trebuie să fi principalul criteriu de concediere.
„În opinia mea, sancţiunile disciplinare reprezentă un criteriu, dar nu cred că este cel mai relevant. Sunt colegi care au mai greşit din culpă, dar sunt buni profesionişti şi nu cred că ar trebui să fie destituiţi pentru o greşeală minoră, de acum doi-trei ani“