Aproape jumătate dintre elevii născuţi după 1989 cred că în comunism a fost mai bine decât acum, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Soros. "Şcoala eşuează în a le transmite tinerilor infomaţii echilibrate şi nu îi învaţă să analizeze critic ceea ce aud", crede Ovidiu Voicu, coordonatorul cercetării, care atrage atenţia că şi familia este responsabilă pentru formarea unor idei pe care adolescenţii "le iau de-a gata".
Tinerii care îşi iau informaţiile despre comunism din mass-media sau din familie se arată nemulţumiţi de nivelul de trai (56%), respectul faţă de lege (71%), învăţământul (47%) şi sistemul public de sănătate (45%) de acum, în comparaţie cu cele din perioada comunistă, chiar dacă ei nu au trăit-o. Ovidiu Voicu, politolog al Fundaţiei Soros, spune că rezultatele studiului pot fi explicate prin nemulţumirea generală asupra modului în care funcţionează societatea şi prin faptul că greutăţile din perioada comunistă au fost date uitării, percepţii insuflate acum tinerilor. "Ne amintim doar de utopia şi siguranţa vândută de sistemul comunist", explică Voicu.
Şcoala nu transmite o informaţie echilibrată
Aproape jumătate dintre profesorii români de istorie sunt percepuţi de către elevii lor ca fiind nostalgici ai regimului comunist, iar peste 26% dintre adolescenţii intervievaţi spun că nu au abordat la şcoală subiectul comunismului, deşi acesta se află în curricula didactică a mai multor discipline. Problemele identificate de realizatorii cercetării ţin atât de informaţiile primite de elevi, cât şi de faptul că aceştia nu sunt învăţaţi să interpreteze critic informaţiile pe care le primesc. Ovidiu Voicu este de părere că mediul şcolar ar trebui să fie unul mai deschis care să se axeze şi pe activităţi extracurriculare. "Este greu să ne aşteptăm de la ei (n.r. elevi) să aibă o iniţiativă", spune politologul care susţine că şcoala ar treb